Jancsákert

Több hónapos előkészítő munka után március végén nyitottuk meg a helyi termelői- és biopiacot, a Jancsárkertet, amely jó minőségű, olcsó, friss élelmiszereket kínál. A Jancsárkert Székesfehérvár központjában, a Balatoni út 10. szám alatt, a Jancsár körforgalom előtt, a városközpont felé található. 6000 négyzetméteres nyitott területén 600 négyzetméteres fedett csarnok áll rendelkezésre, amely kiválóan alkalmas vásározásra, piacozásra, közösségi, kulturális, turisztikai rendezvényekre.

Hagyományos, magyar, termelői, Fejér megyei piacról van szó, ahol a vásárlók kulturált körülmények között rendszeresen friss, egészséges, ellenőrizhető eredetű, biztonságos termékeket vásárolhatnak. A kifizetett pénzük itt marad a megyei termelőknél, újra az agráriumba befektetésbe kerül, nem vándorol el más vidékekre, más országokba. Egyúttal olyan rendezvényteret szeretnénk, ahol érdekes eseményeken részt venni. Ezek döntően az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz, ételekhez, a tudatos vásárláshoz, biztonságos élelmiszerek fogyasztásához, történelmi hagyományokhoz kapcsolódnak.

Mit értünk hagyományos piacon? A régi fehérvári piac hangulatát szeretnénk megidézni. Sok eladó, sok vásárló, zsibongás, zeneszó, hagyományos (lángos, sült kolbász) és ma keresett (pl.: diabetikus, bio, vega, paleo stb.) ételek, italok választéka. Üzletekből és vásári asztalokról egyaránt lehet árulni. Asztalokról füstölt húst, sajtot, tojást, tejterméket lehet kóstoltatni, kimérni. A vásárt hétről hétre színesítik a kézművesek portékái (fazekas, textil díszítő, kosárfonó, ékszerkészítő, stb).

A „nagypiac” jelenleg szombat délelőtt van nyitva, hétköznap, az árusok száma kevesebb. (pékbolt, füstölt húsárus, szezonális gyümölcs-, zöldségárusok.) Vasárnaponként a csarnokban terveink szerint régiségvásár, könyvvásár, ünnepi (pl. karácsonyi) vásár és havi 1-2 alkalommal ruha börze lenne.

Miért kert a Jancsárkert? Egy kertben gyümölcs, zöldség, virág terem. Alkalmas munkára, kikapcsolódásra, beszélgetésre, finom falatok elfogyasztására, kulturális, turisztikai programok megtartására, szórakozásra. Mi ilyen kertet szeretnénk kialakítani, ahol fokozatosan egy helyi közösség épül fel, akik tartós kapcsolatban állnak a termelőkkel. Helyi, termelői, háztáji, magyar, bio, nemzeti, közösségi, non profit, lakótelepi, városrészi. Ezek a jelzők mind érvényesek a Jancsárkertre, nem akarunk szűkíteni.

A Székesfehérváron élők jövedelmük egy jó részét élelmiszervásárlásra fordítják. Ha ez a pénz az áruházláncokon keresztül távoli vidékre, országba megy el, nem jut pénzhez a megyei termelő. Ha viszont valaki helyi termelőtől vásárol, akkor a pénze itt marad egy közeli gazdaságban, újra és újra élelmiszer lesz belőle a piacon.

Azok árulnak a Jancsárkertben, akik maguk termelik meg a portékájukat. Kereskedők árfelhajtó közreműködése nélkül. Ha helyi magyar termelőtől vásárolunk, akkor nem csak egy család foglalkoztatását, megélhetését támogatjuk, hanem máris sokat tettünk a környezetünkért. Csak a rövid 5-40 km-es szállítási távolság miatt kevesebb üzemanyag fogy el, és az áru is friss tud maradni, nem jár hűtőházról hűtőházra. A mi állandó árusító termelőink gazdasága közel harminc Fejér megyei településen található.

Örömmel csatlakoztunk a „Székesfehérvár, a vásárlóbarát város” kezdeményezéshez, mivel nálunk nem csak jelszó, hanem mindennapi cselekedet a vásárlók számára a legjobb szolgáltatást nyújtani, elégedettségüket elnyerni.

 A Jancsárkert piac működtetése egy non-profit vállalkozás. Akkor miért csináljuk? A fentiekben felsorolt nemes célok miatt.

 

 Nyitva tartás:
 kedd-péntek: 7:00-16:00
 szombat: 7:00-12:00

 Telefon:
 (30) 618 7273

 E-mail:
 info@jancsarkert.hu

 Honlapunk:
www.facebook.com/jancsarkert

 

 

vissza

 

Eseménynaptár

2024 Május

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
  
1
2
3
4
5
18
6
7
8
9
10
11
12
19
13
14
15
16
17
18
19
20
20
21
22
23
24
25
26
21
27
28
29
30
31
  
22
Fogyasztóvédelmi kiadvány
Támogatónk

LISZI Akadálymentes nézet