EFOP-1.3.5-16-2016-00110

Pályázati azonosító: EFOP-1.3.5-16-2016-00110

Projekt címe: Közösségfejlesztés a Fehérvári Civil Központban

Kedvezményezett neve: Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért

A szerződött támogatás összege: 20.000.000.- Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. január 1.

Projekt bemutatása:

Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért  pályázatának célja, hogy Fehérváron (Vízivárosban) a fiatalok, a családok és aktív nyugdíjasok kisközösségi kereteken belüli társadalmi aktivizálásával, közéleti szerepvállalásuk erősítésével, karitatív, önkéntes tevékenységével, a generációk közötti együttműködéssel segítsük elő a helyi társadalmi problémák kezelését, a jól-lét növekedését és a társadalmi kiegyenlítődést.

A projekt előkészítése során a Székesfehérvári Önkéntes Központ munkatársai vegyes életkorú fókuszcsoportot szerveztek a településünkön, feltérképezve az önkéntességgel kapcsolatos attitűdöket valamint a projektben tervezett lehetséges aktivitásokat, generációk közötti együttműködési pontokat. Ezek alapján a nyitottság megvan a célcsoportban, ám a jelenlegi aktivitás alacsony, erősen fejlesztésre szorul, az egy főre jutó aktív közösségek, civilek száma nálunk a KSH adatai szerint nem éri el az országos átlagot, miközben a társadalmi integrációt segítő szolgáltatások erősen hiányosak.

Fejlesztési célunk, hogy a projekt nyomán új aktív állampolgári kisközösségek jöjjenek létre (minimum 3) melyek önkéntes helyi szerepvállalásával, értékalapú társadalmi összetartást erősítő programok megvalósításával, elsősorban a hátrányos helyzetű/szegénységben élő csoportok társadalmi integrációját segítő tevékenységek köre bővül.  Mindez nem képzelhető el az önkéntesség értékeinek bemutatása, a célcsoport aktív toborzása, motiválása, valamint közösségfejlesztés nélkül.

Közvetlen célcsoportunk a településen élő 14-35 éves fiatalok, valamint a 60 év feletti idősödő lakosok, de a pályázat közvetetten célozza a település és vonzáskörzetének teljes helyi társadalmát. Az önkéntesség a fiatalok számára a pályaorientációhoz és a szociális érzékenységük fejlesztéséhez elengedhetetlen, míg az idős korosztály számára a hasznosság érzésének elősegítéséhez és az aktív idősödéshez járul hozzá, mely jobb mentális állapothoz is vezet.

Projektünk az alábbi tématerületekre terjed ki:

„A”) célcsoport toborzása, bevonása, képzése, az együttműködést, kapcsolattartást segítő közösségfejlesztő, intergenerációs események szervezése, az önkéntesek közvetítése, szolgáltatások nyújtása. 

„C”) helyi hagyományok ápolását célzó rendezvények szervezése, a közéleti szerepvállalás elősegítése, a társadalmi felelősségvállalás és önkéntesség kultúrájának, közösségi aktivitásnak erősítését célzó  események, programok  és  rendezvények  szervezése, a családok megerősítése, fiatalok felelős életre nevelése  valamint a helyi  szellemi,  tárgyi  és  épített  kulturális  örökség  összegyűjtése,  rendszerezése  és megismertetése.

Komplex módszerrel dolgozunk, a tréningeken nem formális pedagógiát alkalmazunk, a tapasztalati tanulásra fókuszálunk. A célcsoport elérésében több módszert alkalmazunk – közösségi oldalak, személyes kapcsoltok mellett a települési közösségi színtereken keressük fel a fiatalokat, időseket.

Programunk felépítésénél az első félév célzottan a bevonásra, csapatépítésre, az együttműködés fejlesztésére fókuszál, hogy a projekt további szakaszában a programok, események, rendezvények szervezésében aktív közösségi tagként vegyenek már részt.  Projektünk keretében 75 olyan eseményt, rendezvényt, programot szervezünk, mely a közösségek fejlesztését célozza, a projekt tevékenységben megvalósult találkozások száma eléri a 6000-et. Minimum száz fős rendezvény lesz minden évben többek között a szomszédünnep, a szegénység ellenes világnap, évente tematikus eseményheteket tartunk (pl. önkéntesek hete, helyi demokrácia hete), s havi klubfoglalkozásokat, eseményeket szervezünk 48 hónapon keresztül.

Hosszú távú hatásként projektjük hozzájárul a generációk közötti együttműködés, a társadalmi összetartás erősítéséhez; az önkéntes, karitatív tevékenységekben való részvétel előmozdításához; a közösségi integrációhoz valamint végső soron a társadalmi szolidaritás céljának eléréséhez.

A program során a helyi önkormányzattal, más civil szervezettel működünk együtt, 6 megállapodást kötöttünk a projekt tervezésekor. A partnerség kiterjed a célcsoport-elérésre, a szakmai programok előkészítésére, logisztikára. A megvalósítás során együttműködünk a Székesfehérvári Önkéntes Központtal, az Új Nemzedék Központtal, szakmai partnerünk a Fejér megyei CSEÖH, a CIC és a Kaptár Ifjúsági Iroda, mely módszertani segítséget és szakmai szolgáltatásokat nyújt számunkra.

Eseménynaptár

2024 Április

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
14
8
9
10
11
12
13
14
15
15
16
17
18
19
20
21
16
22
23
24
25
26
27
28
17
29
30
     
18
Fogyasztóvédelmi kiadvány
Támogatónk

LISZI Akadálymentes nézet